Een duidelijke diagnose overweldigt de meeste artsen nog steeds

Voor een goede diagnose is het belangrijk om een arts (endocrinoloog) te vinden die op de hoogte is van schildklieraandoeningen en die de diagnostiek van de schildklier niet beperkt op de TSH-waarde.

Helaas heeft mijn ervaring aangetoond dat maar heel weinig artsen verregaande kennis hebben van de schildklier, laat staan de Hashimoto-Thyroïditis. Voor de diagnose van Thyroïditis van Hashimoto is het belangrijk om de concentratie van verschillende hormonen (TSH, vrij T3 en vrij T4) in het bloed te controleren.

De meeste artsen controleren alleen de TSH-waarde omdat ze denken dat het voldoende is om onder- of overfunctioneren uit te sluiten of te bevestigen. Dit is echter een misvatting en in een dergelijk geval moet u een andere arts zoeken. Belangrijk is het algemene beeld of de relatie tussen TSH, fT3 en fT4, evenals het niveau van antistoffen tegen schildklier peroxidase (TPO-AK), thyroglobuline-antilichamen (TAK) en microsomale antilichamen (MAK).

Bovendien moet de schildklier door de arts afgetast worden om eventuele vergrotingen van tevoren te herkennen. De schildklier moet ook door middel van echografie worden onderzocht op grootte, vorm en conditie van het weefsel. Alleen wanneer deze factoren worden verlicht, is het mogelijk om de hashimoto te diagnosticeren. Als uw arts niet bekend is met deze auto-immuunziekte of te weinig interesse en tijd heeft,kunt U het beste een andere arts opzoeken.

Vanwege de vertraging van het metabolisme en de bijbehorende gastro-intestinale problemen geassocieerd met Hashimoto’s Thyroïditis, ontstaan zich vaak grote tekorten aan voedingsstoffen, die ook moeten worden onderzocht en behandeld. Deze omvatten vitamine B6, B12, selenium, zink, magnesium, calcium, kalium, ijzer, ferritine en alle geslachtshormonen. Verdere informatie is te vinden in het hoofdstuk Therapie.

Belangrijke laboratoriumwaarden bij bloedafname

 • fT3 (vrij Triiodothyronine)
  De T3 of Trijodothyronine wordt geproduceerd door de schildklier en is het meest effectieve en metabool actiefste hormoon van de schildklier. Triiodothyronine bestaat uit gebonden T3 en vrije fT3.
 • fT4 (vrij Levothyroxine)
  De T4 wordt ook geproduceerd door de schildklier en bestaat uit een gebonden deel (T4) en een vrij, metabolisch actief deel (fT4).
 • TSH (Thyroid stimulerend hormoon)
  TSH wordt geproduceerd door de hypofyse en reguleert de secretie van door het lichaam vereiste niveaus van T3 en T4.
 • TPO-AK (Anti-Thyroid Peroxidase-Antilichamen) en MAK (Microsomale Antilichamen)
  TPO-AK en MAK zijn antilichamen die de binnenkant van de schildklier aanvallen en vernietigen, het zogenaamde schildklierperoxidase.
 • TAK (Thyroglobuline-antilichaam) of TG-AK
  Thyroglobuline is een schildklier eiwit en is betrokken bij de schildklierhormoonsynthese van thyroxine en trijodothyronine. Verhoogde antilichamen tegen thyroglobuline duiden op een auto-immuunziekte van de schildklier.
 • TRAK (TSH-receptor auto-antilichamen)
  TSH-receptor auto-antilichamen vallen de TSH-receptoren aan en veroorzaken een ongecontroleerde stimulatie van de receptoren en daarmee dus ook de schildklier. TRAK is verantwoordelijk voor de klinische symptomen van de ziekte van Graves.

Deze bloedwaarden moeten altijd in het bloed worden onderzocht en bepaald, om een definitieve diagnose van de Thyroïditis van Hashimoto te kunnen stellen. Een onderzoek naar de TSH-waarde is absoluut niet genoeg om een diagnose te stellen!

Diagnose van Hashimoto met behulp van echografie

Diagnose van Hashimoto met behulp van echografie
Hypochoïsche schildklier in de echografie – Een indicatie van Hashimoto’s Thyroïditis

Een onderzoek van de schildklier door echografie (echografie) maakt het mogelijk om de schildklier af te beelden, er bestaat geen gevaar en is absoluut pijnloos uit te voeren. Op deze manier kunnen de structuur en grootte van de schildklier snel en betrouwbaar worden bepaald.

Maar ook een verandering van de schildklier over een langere tijdsperiode, kan op deze manier heel goed worden gedocumenteerd en waargenomen.

Een gezonde schildklier wordt helder (echorijk) op echografie. De omringende spieren,en ook knobbels en cysten worden echter nogal donker (echoarm) weergegeven.

Een typische Hashimoto-Schildklier wordt doorgaans ook als echoarm getoond. Dit geldt ook voor een ziekte van de schildklier met de ziekte van Graves. Helaas is het met behulp van echografie niet mogelijk, om onderscheid te maken tussen hormoonproducerende hete of niet-hormoonproducerende koude knobbels. Dit is echter mogelijk met behulp van scintigrafie.

Scintigrafie: De visuele weergave van knobbels en de functionele status van de schildklier

Scintigrafie bij Hashimoto: De visuele weergave van knobbels en de functionele status van de schildklier
Hashimoto type A met verspreide autonomie voor Radioactief jodiumtherapie

Bij de scintigrafie is het belangrijk, om de functionele toestand van de schildklier af te beelden. Dit kann worden bereikt met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve nucliden.

Doorgaans wordt Technetium in de bloedbaan van de patiënt geïnjecteerd, om de activiteit van het bestaande schildklierweefsel te kunnen beoordelen.

Dit onderzoek duurt meestal tussen de 15-30 minuten en is absoluut pijnloos.

Technetium, heeft net als jodium,de eigenschap zich kort op te hopen in de schildklier. Vanwege de lage Radioactiviteit geeft technetium een meetbare hoeveelheid aan gammastraling af. Deze straling kan in de scintigrafie worden gevisualiseerd, waarop de actieve en minder actieve schildklierweefsels in kleur worden getoond. Op deze manier kunnen onder andere warme of ook koude knobbels worden onthuld.

De meting van Basale lichaamstemperatuur duidt op Hypothyreoïdie

Volgens de Amerikaanse schildklierexpert Broda Barnes, is het de snelste en meest kosteneffectieve manier om de Basale lichaamstemperatuur van de oksel te meten, om Hypothyreoïdie te detecteren . Hij beveelt aan om ’s ochtends onmiddellijk na het wakker worden in bed te blijven liggen, en met behulp van een digitale koortsthermometer onder de oksel de temperatuur op te meten. Er moet alleen opgelet worden dat U niet te kort meet. Wacht tenminste vijf minuten voordat u op de knop drukt om de meting te starten.

Een Hypothyreoïdie zou volgens Dr. Barnes aanwezig zijn, wanneer de ochtend Basal temperatuur onder de 36,4 ° Celsius zit. Als de temperatuur dagelijks met meer dan 0,1 ° Celsius fluctueert, duidt dit op een zwakke Bijnier. Als de gemeten waarden verhoogd zijn, wilt het niet gelijk duiden op een overactieve schildklier. Verhoogde Lichaamstemperatuur waarden kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Bij Vrouwen in de Tweede helft van de Cyclus, zou een Basale temperatuur van 37,2 – 37,4 ° C Hyperthyreoïdie doen vermoeden

Zijn Depressies en een aangetaste Psyche een Hint voor een Hashimoto?

Als de Psyche begint op te spelen en Depressie op de voorgrond treedt, dan zou je al moeten weten dat Hashimoto met een te traag werkende schildklier de oorzaak van deze problemen kan zijn.

Omdat de meeste Artsen en Endocrinologen vaak niet veel ervaring hebben met Hashimoto, is het meestal genoeg voor hen wanneer de schildklierniveaus in de norm vallen. Het feit dat de meeste Hashimotopatienten alleen in de hogere Norm bereiken een verbetering in hun welzijn ervaren, is voor de meeste artsen niet te begrijpen en wordt vaak afgedaan als onzin.

Als de Patiënt vertrouwt op dergelijke Verklaringen van de Arts, volgt meestal een langdurige behandeling met Antidepressiva. Dit kon heel vaak worden voorkomen als zowel de patiënt en ook zijn.

Arts, meer kennis hadden van de schildklier en de normen. In dit opzicht is er nog steeds veel informatie- en ophelderingswerk. In de bijsluiter van bijna elk Antidepressivum wordt al nadrukkelijk geadviseerd voor inname, een grondig onderzoek van de schildklier door te voeren. Helaas is mijzelf geen geval bekend, waar dit ook zo is gebeurd.

Belangrijke Tips voor een Dokters bezoek

 • Noteer van tevoren eventuele vragen die u aan de Arts zou willen stellen. Dit voorkomt dat u iets vergeet en mogelijk een nieuwe afspraak moet maken.
 • Sta erop dat naast de TSH ook de vrije waarden, de fT3 en fT4, evenals alle antilichamen worden bepaald. Alleen dan is er een Hashimoto-Diagnose of de uitsluiting van een subfunctie mogelijk. Als de arts niet wil meedoen omdat hij gelooft dat de TSH voldoende is, is het het beste om meteen een andere arts op te zoeken.
 • Laat u zich altijd Kopieën van bepaalde Bloedwaarden overhandigen en bewaart u deze zorgvuldig op. Noteert u zich ook kleine Toelichtingen op de Laboratorium kopieën. Zodat u zelfs na vele maanden nog steeds een goed overzicht van de bloedwaarden van in het verleden heeft, en de bijbehorende aandoening.
 • Als u al schildklierhormonen gebruikt, moet u ze NA elk bloedmonster nemen. Als u ’s ochtends de hormonen neemt, voordat u de Bloedtest heeft. Worden de bloedwaarden naar boven vervalst en zijn ze niet considerabel.

Veel belangrijke tips die u kunnen helpen met uw Hashimoto-diagnose en het beloop van de ziekte zijn te vinden in het volgende artikel: 12 Belangrijke tips voor thyroiditis bij Hashimoto.

Image source:

 • echografie: © Ghazi-Michael Ayed
 • scintigram-hashimoto: © Ghazi-Michael Ayed
 • hashimoto-diagnose: © Ghazi-Michael Ayed