Leaky Gut | Leidt de geperforeerde Darm tot Hashimoto’s Thyroïditis?

In verband met de meest uiteenlopende Auto-immuunziekten, zoals Hashimoto’s Thyroïditis, verschijnt herhaaldelijk de term “Leaky-Gut Syndrome” (Nederlands: Lekkende Darm Syndroom). Maar hoe manifesteert dit Syndroom zich en in welke context veroorzaakt het Auto-Immuunziekten?

Als er sprake is van het Lekkende Darm Syndroom, kortweg LGS, dan betekent dit een defect of zelfs Lek liggend Darmslijmvlies. Om precies te zijn, is er een ontspanning van de Cel-Cel verbinding (Tight Junctions).

Ondertussen is gebleken dat deze defecte Barrière in de Dunne darm een cruciale Rol speelt bij de vraag of Auto-immuunziekten zelf ontstaan of worden veroorzaakt. Even zo is dit Syndroom gedeeltelijk medeverantwoordelijk voor de voortgang van een Chronische of ongeneeslijke Ziekte, zoals Hashimoto’s Thyroïditis.

Wat gebeurt er in het Lichaam bij een Lekkend Darm Syndroom?

Zoals reeds vermeld, is de Lekkende Darm een doordringbaarheid (Permeabiliteit) van het Darmslijmvlies. In een Gezond Lichaam is dit de Beschermende wand tussen de Darminhoud en de Bloedbaan. Normaal gesproken laat het Darmslijmvlies alleen Water en Voedingsstoffen toe die belangrijk zijn voor het Lichaam.

Maar in het geval van een beschadigd Darmslijmvlies worden Voedselcomponenten, Metabolieten, Verontreinigende stoffen, Bacteriën en Toxines herhaaldelijk in de Bloedbaan gebracht. Je zou dat ook kunnen vergelijken met een kapotte Zeef. Als het intact is, wordt alleen het fijne Sap van Bessen doorgelaten. Maar als er een kleine scheur in het dichte Weefsel zit, komen de grovere Stukken ook in het Glas.

Werkwijze van een lekkende darm
Werkwijze van een lekkende darm

Een gezonde Darmwand bestaat in Principe uit vier Lagen. Van Binnen naar buiten gezien zouden het de volgende zijn:

1. De Darmflora (Microbiota): Deze Laag bestaat uit onze Darmbacteriën.

Deze hebben de Taak,onze Darmwand te beschermen tegen Ziekteverwekkers, Enzymen en Mineralen te produceren, Slijm te verminderen en het Immuunsysteem te trainen.

1. De Darmflora (Microbiota): Deze Laag bestaat uit onze Darmbacteriën. Deze hebben de Taak,onze Darmwand te beschermen tegen Ziekteverwekkers, Enzymen en Mineralen te produceren, Slijm te verminderen en het Immuunsysteem te trainen.

2. Een Slijmlaag die Verontreinigende Stoffen bindt, en die met de Stoelgang naar buiten wordt getransporteerd.

3. Een Mucosale Laag, bestaande uit afzonderlijke Huidcellen en die via de “Tight Junctions” met elkaar verbonden zijn.

4. De vierde Laag is Bindweefsel.

Door een beschadigd Darmslijmhuid komen Giftige en Schadelijke stoffen binnen, maar ook Virussen, Bacteriën en Schimmels in onze Bloedbaan, die door ons Immuunsysteem worden geclassificeerd als vijandige Overmacht. Het is dus niet meer dan normaal dat het tot een Immuunreactie komt. Dit betekent dat het Lichaam Ontstekingsstoffen afgeeft en tegelijkertijd Antilichamen vormt tegen deze indringers. Kortom, zou dit een goede zaak zijn.

Maar omdat deze vreemde Stoffen die uit de Darm in het Organisme zijn gekomen, echter vaak sterk lijken op de Structuur van de Lichaam eigen Weefselstructuur, treden hier vaak fouten op. Als gevolg hiervan tast het Immuunsysteem nu ook de Lichaamseigen Cellen aan, die toevallig een vergelijkbare Moleculaire Structuur hebben als de Cellen die het Bloed zijn binnengekomen via de Darm. Uiteindelijk begint het Lichaam zichzelf aan te vallen en ontwikkelt het zich tot een Auto-immuunziekte zoals Hashimoto’s Thyroiditis.

Vooral Gluten zijn een heel groot probleem in deze Context. Vanwege de Moleculaire overeenkomst tussen het Schildklierweefsel en de Eiwitbouwsteen Gliadine, kan verwarring in het Organisme optreden. Als Gluten in de Bloedbaan terechtkomen vanwege de doorlatende Darmwand, activeert het Immuunsysteem de afgifte van Antilichamen, die het onverdraagbare Gluten-Eiwit Gliadine aanvallen en verdedigen. Vanwege de Structurele gelijkenis wordt het Schildklierweefsel echter ook vals aangetast, en veroorzaakt snel een Schildklier ontsteking.

Maar ook tegen andere Voedingsmiddelen die verkeerd in de Bloedbaan terechtkomen, worden de passende Antilichamen gevormd, zodat er ook eenvoudig Allergieën en Intoleranties tegen kunnen ontstaan.

Welke Symptomen spreken voor een Lekkend Darm Syndroom?

De Doorlatigheid (Permeabiliteit) van de Darm pakt meestal zeer verschillend uit en daarom zijn de Symptomen ook zeer verschillend. Hier is een klein Uittreksel van de mogelijke Aanwijzingen:

 • Voedselallergieën / Voedselintoleranties
 • Auto-immuunziekten
 • Defecatie in de Dunne Darm (SIBO)
 • Inflammatoire Darmaandoening
 • Problemen met de Spijsvertering
 • Huidziekten,Dermatitis en Eczeem
 • Algemene Vermoeidheid en Prestatieverlies
 • Type I Diabetes
 • Reumatiek
 • Coeliakie
 • Hersenenmist
 • Chronische Hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Depressie en algemene Psychische Symptomen
 • Voedingstekorten
 • Allergieën
 • Chronisch Abdominaal ongemak in de vorm van Diarree, Obstipatie, Flatulentie en Buikkrampen
 • Haaruitval
 • Gewichtsverlies

Wat zijn de Oorzaken van het Lekkende Darm Syndroom?

Het Lekkende Darm Syndroom kan worden veroorzaakt door:

Wanneer men beter naar de Oorzaken van het Lekkende Darm syndroom gaat kijken, blijkt er vooral bij de Autoimmuunziekte Hashimoto’s Thyroiditis, dat deze twee factoren elkaar sterk beïnvloeden en nauw zijn verwant:

Verkeerd Dieet

Wordt er te veel Suiker en geïsoleerde Koolhydraten uit voedsel opgenomen, maar tegelijkertijd te weinig Groenten en Vezels genuttigd, is de LGS vaak al voorgeprogrammeerd. In veel gevallen worden zelfs de verkeerde Vetten, zoals die van Worst en Kaas, in grotere Hoeveelheden geconsumeerd.

Dan komt daar waarschijnlijk zelfs een overgevoeligheid voor Gluten of Melk-eiwit bij. Dan zijn voor de ontwikkeling voor het Lekkende darm Syndroom, reeds gemaakte goede omstandigheden gecreëerd. vaak zonder dit alles zelf te weten of te merken. Maar zelfs onontdekte Intoleranties irriteren de Darmen permanent, en op die manier zorgt dit op de lange termijn voor een Permeabiliteit.

Medicijnen

Tegenwoordig zijn veel Pijnstillers en Antibiotica voor het Darmslijmvlies en de Darmflora een reëel probleem. Omdat Antibiotica het Darmslijmvlies aanvalt, vernietigt het niet alleen de ongewenste en schadelijke Bacteriën maar ook de Gezondheidsbevorderende Bacteriën.

Vaak wordt na het nemen van Antibiotica een Schimmelinfectie met Candida Albicans gedetecteerd, die zich ongestoord kan verspreiden in de verminderde Darmflora door de Antibiotica. Een enkele Antibioticabehandeling veroorzaakt al veel Schade in de Darm, die op zijn vroegst na 6 Maanden door het Lichaam zelf kan worden gerepareerd. Met meerdere opeenvolgende Antibiotica kan in principe geen volledige Regeneratie van de Darmflora plaatsvinden en is een Zieke Darm voorgeprogrammeerd.

Maar ook Ontstekingsremmende Pijnstillers beschadigen vaak de Maag- en Darmslijmvliezen. Dikwijls zo sterk dat het daadwerkelijk kan leiden tot Inwendige Bloedingen. Maar zelfs Cortisone of Bestraling en Chemotherapie beschadigen de gezonde Darm ernstig.

Alcohol

Iedereen weet dat dit genotsmiddel in principe niet gezond is. Bij regelmatige Alcoholconsumptie wordt het Darmslijmvlies al beschadigd, zoals bij Medicijnen of een onjuist Dieet. Het probleem ligt hier vooral bij dat een regelmatige consumptie van Alcohol, het Darmslijmvlies geen mogelijkheid gegeven wordt om op Natuurlijke wijze te regenereren.

Intestinale Schimmels en Parasieten

In Ieder van ons huisvest de Gistzwam Candida Albicans in de Darm. Maar als hij verhoogd als gevolg van Slechte voeding of een hogere Dosering van Antibiotica, kan het, het Lekkende Darm syndroom veroorzaken. Omdat het in hogere Concentraties ook de natuurlijke Beschermlaag van de Darm beschadigt. Hij vermenigvuldigt zo sterk, dat het de gezonde Darmflora onderdrukt en vervolgens Schimmeltoxines en foezelalcoholen afgeeft, die Giftig zijn voor onze Darmgezondheid en die ons Darmslijmvlies vernietigen.

Zware metalen

Zware metalen worden nu overal in het dagelijkse Leven aangetroffen. De belangrijkste Bronnen van Zware metalen zijn: Kwik, Lood, Arsenicum, Nikkel, Cadmium en Palladium blijven Tandheelkundige materialen, Luchtvervuiling, Sigarettenconsumptie en Besmet Voedsel. Het is bekend dat Tandheelkundige Materialen de belangrijkste Bron is van Zware metalen, maar de belasting van onze Voedingsmiddelen neemt ook sterk toe.

Met betrekking tot het Lekkende Darm Syndroom zijn Zware metalen in veel opzichten nadelig. Zware metalen irriteren op zichzelf het Darmslijmvlies, wat voldoende zou zijn om een Lekkende darm te veroorzaken. Bovendien vernietigen ze de gehele Darmflora, die weer de weg vrijmaakt voor Schimmels en Parasieten.

Bovendien veroorzaken Zware metalen significante tekorten in de Mineralenbalans, wat uiteindelijk leidt tot een Zwak Immuunsysteem, wat weer Darmschimmels en Parasieten veroorzaakt. Door het gebrek aan Mineralen is het Lichaam niet langer in staat het Darmslijmvlies te regenereren, en voortdurend opnieuw optebouwen. Keer op keer kan Ik alleen maar benadrukken, dat Zware metalen niet alleen centraal staan in het Lekkende Darm syndroom. Ook met betrekking tot Hashimoto’s Thyroïditis, HPU / KPU en de Bijniervermoeidheid kan men de Verbinding met elkaar niet langer eenvoudigweg ontkennen.

Stress

Het is nu bewezen dat Stress je Ziek kan maken. In combinatie met een onjuist Dieet, Medicijnen en / of Constante Alcoholconsumptie zelfs écht Ziek. Nu is het niet de Stress zelf die onze Darmgezondheid bedreigt, maar het veroorzaakt andere Factoren, zoals de Candida Infectie, die uiteindelijk leidt tot Schade aan het Darmslijmvlies.

Maar stress leidt ook vaak tot de zogenaamde Bijniervermoeidheid, waarbij de Bijnieren dan niet langer in staat zijn om genoeg Cortisol te Produceren. Cortisol is Ontstekingsremmend en zorgt voor een juiste Wondgenezing. Als er vanwege Stress te weinig Cortisol beschikbaar is, kan zelfs ogenschijnlijk onschadelijk Voedsel leiden tot Ontstekingen in de Darm.

Vitaal Tekortkomingen

Ons hele Organisme is op essentiële Voedingsstoffen en Vitaminen aangewezen om soepel te kunnen Functioneren. Als er over een langere periode een tekort is in dit gebied, wordt de Darm ziek, en neemt de Actieve werking van ons gehele Spijsverteringsstelsel sterk af. Vooral Vitamine A en Zink, zijn in voldoende hoeveelheid nodig voor een gezonde Darm. Hoewel Vitamine A verantwoordelijk is voor gezonde Slijmvliezen, wordt Zink gebruikt om te regenereren en te genezen.

Infecties in het Spijsverteringsstelsel

Al snel kan men Bacteriële, Virale of Schimmelinfecties oplopen, die kunnen leiden tot Gastro-intestinale klachten. Als u niet in een steriel Glazen huis woont, zult u het niet altijd kunnen vermijden.

Kortom, zo’n Infectie voor een gezond Persoon is niet een al te groot probleem, maar om deze onbalans in het Lichaam te herstellen, worden tegenwoordig helaas veel te snel Medicijnen toegediend die de Darmgezondheid opnieuw Negatief beïnvloeden. Immers, Antibiotica en andere Stoffen vallen niet alleen de Schadelijke Bacteriën aan, maar ook diegenen die verantwoordelijk zijn voor een optimale Darmgezondheid.

Voedselintolerantie

Veel mensen die al lang last hebben van Hoofdpijn, Vermoeidheid of Concentratieproblemen, weten vaak niet dat ze last hebben van Voedselintolerantie. Dit kunnen ook Allergieën zijn, zoals een overgevoeligheid voor Gluten.

Dit kan ertoe leiden dat Voedsel steeds opnieuw wordt geconsumeerd, waardoor het eigen Immuunsysteem sterk wordt verzwakt en de Darmgezondheid wordt aangetast. Als een dergelijke Voedselintolerantie buiten beschouwing wordt gelaten of de Oorzaken niet worden bestreden, kan dit ook hier leiden tot het Triggeren van het Lekkende Darm Syndroom.

Metabole stoornissen

In het geval van Metabole stoornissen heeft de HPU / KPU-getroffene in het bijzonder een verhoogd Risico op het ontwikkelen van het LGS. Bij Hemopyrrollactamurie / Cryptopyrrolurie komt het vanwege Enzymdeficiënties tot een verhoogde hoeveelheid Metabolische afbraakproducten in het Bloed, die vervolgens via de Urine worden uitgescheden, samen met Zink, Vitamine B6 en Mangaan.

De belangrijkste Oorzaak van het verhoogde Risico voor LGS hier, is het gebrek aan Vitale stoffen die de getroffen Persoon niet heeft. Dit leidt uiteindelijk tot het Feit dat het Lekkende Darm Syndroom bijna voorgeprogrammeerd is.

Hoe wordt het Lekkende Darm Syndroom gediagnosticeerd?

Plotselinge Voedselintoleranties kunnen al een Indicatie zijn. Histamine-intolerantie is één van de Klassieke Lactose- en Fructose-intoleranties. Maar een te lage secretoire IgA in de Ontlasting is vaak een aanwijzing voor het Lekkende Darm Syndroom.

In het verleden werden vaak de markers Calprotectine, Histamine en Alfa-1-Antitrypsine bij het vermoeden op een Lekkende Darm getest. Deze zijn echter onbetrouwbaar gebleken omdat ze ook bij andere ziekten afwijkingen kunnen vertonen. De twee echte en directe tests van vandaag, voor het Lekke Darm Syndroom zijn de enigszins verouderde, Lactulose-Mannitol-Test en de huidige Zonulinetest in het Bloed.

Het Tweevoudige Suiker Lactulose wordt normaal gesproken niet geabsorbeerd in de Dunne darm, omdat het Lichaam het niet kan Metaboliseren. Bij het Lekkende Darm Syndroom, komt het Lactulose dan echter in grote hoeveelheden het Bloed binnen via de Darm en wordt in het latere verloop in de Urine aantoonbaar. Mannitol daarentegen is een Eenvoudige Suiker die altijd volledig wordt opgenomen door de Dunne Darm en die in een later verloop in de Urine kan worden gemeten. Uit de verhouding tussen het gemeten Mannitol en het Lactulose kunnen vervolgens concrete Conclusies getrokken worden over de Lekkende Darm.

Zonulin is een Eiwit dat in staat is om de Strakke Juncties van het Darmslijmvlies te openen, en zo de Lekkende darm begunstigt. Als verhoogde Zonuline Concentraties in het Bloed Serum meetbaar zijn, is dit een indicatie van het Lekke Darmsyndroom.

Hoe kan het Lekkende Darm Syndroom aangepakt worden?

Eerst en vooral zijn de eigen Maatregelen tegen het LGS, de mogelijke Oorzaken. Dit betekent, dat men zijn Voedingspatroon moet omstellen en met een veranderd Dieet je eigen darm daarmee helpt te regenereren en weer gezond te worden.

Met een gelijksoortige verandering van het Voedingspatroon en speciaal Dieet, kunt u:

 • Beter de Slijmlaag in de Darm beschermen
 • De Darmflora weer opbouwen
 • Bijdragen tot de regeneratie van het Darmslijmvlies
 • Remming van Ontstekingen

In Detail betekent dit, dat men veel kan bereiken door het Dieet te veranderen. In de eerste plaats moet u ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van uw Voedingsmiddelen rijk zijn aan Probiotische en Prebiotische Ingrediënten. Verrijk uw Dieet bijvoorbeeld met: zelfgemaakte Melkkefir, Gefermenteerde Groenten of zelfs Yoghurt.

Bovendien kunt u in toenemende mate Artisjokken, Asperges, Aubergines of zelfs Peulvruchten tot u nemen. Omdat het Voedingsstoffen bevat die de Natuurlijke en gezonde Bacteriën in uw Darm helpen sneller te regenereren.

Bovendien moet u de Vezelinname verhogen. Omdat Groenten, Zaden of zelfs Noten die stoffen bevatten waarvan bekend is dat de Schimmels sneller in de Darm kunnen worden uitgescheden. Hier is het echter belangrijk, dat u rekening houdt met of u dit Voedsel goed verdragen kan.

Om de Natuurlijke regeneratie van de Darm te ondersteunen, in het bijzonder het Darmslijmvlies. Is het handig als u in Uw Wekelijkse Dieet L-Glutamine bijvoegt. Rundvlees, Spinazie en zelfs, Peterselie, zijn bijzonder rijk aan Glutamine. om op de zekere kant te zijn kunt u natuurlijk de L-glutamine ook in poedervorm aanvullen. Gebruikelijk zijn hier Doseringen van het Aminozuur van 5-20 g per Dag.

Bovendien,geven Voedingssupplementen een optimale mogelijkheid voor het lichaam om aan de dagelijkse Vitaminen te komen, dit zijn: Vitamine A, C, D3 en NAC, Zink, Butyraten, Lecithine, Rhodiola en Plantaardige enzymen. Maar ook Ijzer, Selenium, Calcium, Magnesium, Co-enzym Q10 en Hooggedoseerde Probiotica mogen niet worden vergeten.

Om het hele Systeem te verlichten Bieden een Darmrehabilitatie, Intestinale verlichting en / of Colon Hydrotherapie. Op deze manier helpt men het Lichaam Toxines en Metabolieten voorzichtig te verwijderen en de Darmperistaltiek te stimuleren.

In de Regel krijgt u het Lekkende Darm Syndroom met …

 • Een gerichte Dieetverandering
 • Het verminderen van Stress en het vermijden van Stressvolle situaties
 • Het aanvullen van Voedingsstoffen en Vitale stoffen

…weer zeer goed in grip.

De Ervaring leert dat zelfs een gerichte verandering van Voeding en de toevoer van Voedingsstoffen en Vitale stoffen andere oorzaken van LGS afzwakken of volledig indammen. Zo wordt keer op keer aangetoond dat met een Gebalanceerd en gezond Voedingspatroon, onder andere: De Bijnieren minder gestrest reageren en beter kunnen herstellen. Simpelweg omdat,onder andere, het veranderde Voedingspatroon ook de Slaap beter en dieper maakt.

Conclusie

Lekkende Darm Syndroom hangt nauw samen met Auto-immuunziekten zoals Hashimoto’s Thyroïditis. Het kan aan de ene kant deze Ziekte veroorzaken, en aan de andere kant echter deze ook sterk beïnvloeden.

Het Syndroom zelf kan worden veroorzaakt door andere aandoeningen, of het kan te wijten zijn aan Verkeerd Voeding, overmatig gebruik van Alcohol ,of constant gebruik van Medicatie. Om er maar een paar te noemen.

In Principe is het Lekkende Darm Syndroom in hoge mate verantwoordelijk voor het Feit dat, Schadelijke en Toxische Cellen uit de Darm, door de Bloedbaan in het Organisme belanden. Omdat bij dit Syndroom het Darmslijmvlies beschadigd en Doorlatend is.

LGS is niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren, vooral niet in de beginfase. De Oorzaken van het Lekkende Darm Syndroom kunnen erg verschillen. Om weer grip te krijgen, wordt een gezonde Levensstijl en een omstelling naar een speciaal Dieet aanbevolen, zodat de Darmen weer kunnen regenereren.

In Termen van zijn eigen Auto-immuunziekte, is het Lekkende Darm Syndroom, niet alleen een Trigger, maar ook een constante Metgezel. Die de Ziekte sneller kan laten vorderen, of mede bepalend kan zijn voor het hele beloop van Hashimoto’s Thyroïditis.

Image source:

 • werkwijze-van-een-lekkende-darm: © Ghazi-Michael Ayed
 • leaky-gut: © Constantinos – Fotolia.com