Is een Burn-out als gevolg van te veel Stress eigenlijk een Bijnier Vermoeidheid ?

Bijnier Vermoeidheid is een opeenstapeling van Symptomen als gevolg van een ontoereikende Bijnierfunctie of Cortisolproductie. De Oorzaak van de Bijnieruitputting is in de meeste gevallen Chronische Stress. Of het nu is als gevolg van Werkgerelateerde Stress, Mentale Stress of in de vorm van een Langdurige, Chronische Ziekte zoals Candida, onbehandelde Voedselintoleranties, HPU / KPU etc.

Wanneer er te weinig Rustperioden deel uitmaken van ons Dagelijks Leven, bestaat het risico dat de Bijnieren worden overbelast, wat dan kan leiden tot een Disfunctie, met drastische Gevolgen. Eerst en vooral is het belangrijkste Symptoom van Bijnier Vermoeidheid: Ernstige Vermoeidheid, Zwakte en Vermoeidheid, gevolgd door Allergieën, Slapeloosheid, Concentratiestoornissen, Angsten, Paniek, Constante Infecties, enzovoort.

Wat vaak wordt beschreven in onze streken als een Burn-out is eigenlijk niets anders dan een Totale uitputting van de Bijnieren. In dergelijke gevallen worden de Bijnieren echter niet overwogen. Hoewel het Tegenwoordig mogelijk is, om de Bijnier Vermoeidheid zeer goed en vrij goedkoop te diagnosticeren.

Een Bijniermoeheid kan de persoon erg sterk treffen, en het Leven Letterlijk vernietigen. Hoe meer de Bijnier zijn Cortisolproductie terugtrekt, deste meer de Organen worden aangetast, wat uiteraard Resulteert in een zeer uitgesproken Symptomatologie.

Permanente veranderingen vinden plaats op zowel het Biochemische als het Cellulaire niveau, wat leidt tot tekorten in het Cardiovasculaire Systeem, Lipidenmetabolisme, Vochtbalans en Seksleven. Dit kan ertoe leiden dat de betrokken Persoon het bed nauwelijks verlaat, laat staan een normaal Leven kan leiden.

Wat precies zijn de Bijnieren en hun Functie ?

De Bijnieren zijn Endocriene Klieren, en zitten op de bovenpolen van de Nieren bij de Mens. Ze produceren Geslachtshormonen, Glucocorticoïden en Mineralocorticoïden, die Mensen nodig hebben om te overleven. Van de belangrijkste Glucocorticoïden, moet allereerst het Cortisol worden genoemd, dat in de Bijnierschors wordt aangemaakt. Dit Hormoon reguleert onze Bloedsuikerspiegel, Het werkt Ontstekingsremmend en Coördineert Stressmanagement.

Mineralocorticoïde behoort tot het Hormoon Aldosteron, dat verantwoordelijk is voor de Waterbalans en dat ook in de Bijnierschors wordt geproduceerd. Het reguleert de Bloeddruk door Natrium achter te houden. Daarnaast worden andere Hormonen geproduceerd in de Bijniermerg, waaronder Adrenaline en Norepinefrine.

Bovendien werken de Bijnieren en de Schildklier zeer nauw met elkaar en beïnvloeden zo elkaar. De Bijnieren moeten de door de Schildklier geleverde Energie kunnen absorberen en afleveren. Als dit niet het geval is, zijn ook problemen met de Schildklier voorgeprogrammeerd. Als beide Organen niet langer volledig werken, moet de Schildklier natuurlijk ook behandelt worden. De Bijnierbehandeling moet geprefereerd worden indien nodig, anders is een bevredigende Schildklierinstelling nauwelijks mogelijk.

Wie zijn er bijzonder gevoelig voor een Bijnier Vermoeidheid ?

In principe kan iedereen een Bijnier Vermoeidheid krijgen. De meest gebruikelijke Triggers omvatten b.v. De Klassieke Stress op het Werk, dit in Combinatie met te weinig Pauzes,en Slechte onevenwichtige Voeding die op zijn beurt weer Darmproblemen veroorzaken,en daarmee ook weer Stress voor het Organisme met zich meebrengt.

Maar ook Drugsmisbruik, Operaties, Gebrek aan Slaap, Mentale Crises, Verlies van Arbeidsplaatsen en het verlies van een Geliefde. Vermoeien de Bijnier erg sterk. Chronische Ontstekingen in het Lichaam, een Defecte Darmflora, langdurige Schimmelstammen in de Darm met Candida Albicans, Zware metalen belasting, en vooral de HPU / KPU een Stofwisselingsziekte, Bij die Vitamine B6, Zink en Mangaan worden uitgescheden versterkt. Wat leidt tot een sterk verminderde Ontgifting van het Lichaam, en de Bijnieren blijvend worden belast.

In Principe kun je zeggen dat deed alles wat Stress veroorzaakt, hetzij Geestelijk of Lichamelijk,zeer Schadelijk is op de lange Termijn, en dus Bijnier Vermoeidheid kan veroorzaken.

Symptomen van een Bijnier Vermoeidheid

 • Opvallende Bleekheid van het Gezicht met Donkere kringen rond de Ogen
 • Instortingsachtige Condities met een Lage Bloeddruk en Lage Pols
 • s’Ochtends opstaan is een Marteling
 • Duizeligheid / Verdoofd gevoel in het Hoofd
 • Sterke Vermoeidheid en Zwakte
 • Absoluut gebrek aan Energie
 • Het Geheugen neemt aanzienlijk af
 • Slechte Wondgenezing
 • Voortdurend Ziek
 • Anorexia
 • Lage Lichaamstemperatuur
 • Depressie en Angsten
 • Spierzwakte
 • Spierverspanningen in de Bovenrug en Nek
 • Geen Stresstolerantie / Beven onder Stress
 • Constipatie of Diarree
 • Hypoglykemie
 • Verlies van Libido
 • Zwak Geheugen
 • Gewichtstoename / Vetophoping rond de Taille, die nauwelijks kan worden afgetraind
 • Verbeter van de Symptomen na een Maaltijd
 • Zout honger
 • Verbetering van de Klachten Bij Vakantie

Dit is slechts een klein uittreksel van Symptomen die kunnen optreden. Als gevolg van het Feit, dat de Cortisoldeficiëntie vele Organen aantast, kunnen aanvullende Orgaanspecifieke Symptomen optreden.

Als u merkt dat sommige van de bovenstaande Symptomen op u van toepassing zijn en de gebruikelijke, Organische Oorzaken al Medisch zijn uitgesloten, dan kunt u Bijnier Vermoeidheid overwegen. Vooral als je tegen Jezelf kunt zeggen dat je onder een Permanente druk en Stress leeft, dan is de kans op Bijnier Vermoeidheid al vrij hoog.

Hoe wordt een Bijnier Vermoeidheid getest ?

Er zijn verschillende manieren om te zoeken naar Bijnier Vermoeidheid. Het merendeel van Artsen denken helaas nog steeds dat het voldoende zou zijn om de Cortisol in het Bloed te bepalen. Dit is naar Mijn mening absolute onzin, omdat Cortisol erg afhankelijk is van het huidige Stressniveau tijdens de Bloedafname. En ook door slechts één meting, verkrijgt men slechts een Momentopname van het Cortisolniveau. Dit is dus geen zinvolle optie.

Een veel betere variant is de Meting van het Cortisolgehalte in 24-uurs urine. Hier wordt de uitscheiding gedurende 24 uur verzameld en vervolgens gemeten. De informatieve Waarde is in ieder geval hoger dan in de Bloedtest, maar in deze Test krijgen we ook alleen een totale hoeveelheid aan Cortisol. Aangezien de meeste Mensen met Bijnier Vermoeidheid een gestoord dagelijks ritme hebben, levert deze Meting ook niet veel op. Het zou alleen onthullen of er gedurende de dag te weinig Cortisol wordt afgegeven.

Als je een heel nauwkeurig beeld wilt verkrijgen van het Cortisolniveau. en het verloop van de dag, blijft eigenlijk alleen de Cortisol Speekseltest over. Hier, over een periode van 12 uur, wordt een Speekselmonster, Vijf tot Zeven keer afgenomen. Op deze manier kan een Visuele curve weergegeven worden met betrekking tot het werkelijke verloop van de Cortisol en de Bijnier Vermoeidheid kan worden ontmaskerd. Cortisol heeft om 6:00 s’Ochtends zijn absolute Piek en tegen de Avond continue daalt. Hier is een voorbeeld van Mijn laatste Cortisol-dagprofiel:

Cortisol-dagprofiel

Zoals u gemakkelijk kunt zien in mijn Cortisol Test, ontbreekt de Ochtendpiek volledig, en zijn de andere Waarden over de dag gespreid, te laag. Ik denk dat de Cortisol Verloop over de dag niet beter kan worden weergegeven.

Hoe wordt Bijnier Vermoeidheid behandeld ?

Het goede nieuws is: Bijnier Vermoeidheid kan volledig worden genezen! Mits men zijn Persoonlijke Oorzaak voor de Fysieke of Mentale Stress vindt, en klaar is om deze over een lange afstand te elimineren. Helaas is het anders niet mogelijk.

Alle Stressoren moeten als eerste worden geëlimineerd. Daarmee bedoel ik Job-Stress, Relatiestress, Financiële zorgen, enzovoort. Maar ook Fysieke Stress. Ontstekingen, Tandfoci, Voedselintoleranties, Fastfood, overmatige Lichaamsbeweging, Zware metalen belasting b.v. Amalgaam in de Mond, etc.

Rustperiodes en Slaap zijn erg belangrijk als je aan Bijnier Vermoeidheid lijdt. Dit is echter makkelijker gedaan dan gezegd, want als de Cortisolproductie verstoord is, lijdt de kwaliteit van de slaap er onder, en zo krijg je dus geen goede Nachtrust. In dergelijke gevallen moet men bijzondere aandacht besteden aan een goede Slaaphygiëne.

Het is Belangrijk dat men uiterlijk om 22.00 uur in het bed ligt en hoogstens nog iets gaat lezen, maar niet meer op de computer werkt of nog tv kijkt. Omdat dit de kwaliteit van de Slaap aanzienlijk vermindert. Als je nog langer probeert op te blijven, worden de Bijnieren uitgedaagd en moeten ze de laatste Cortisolreserves mobiliseren. Op deze manier is het nauwelijks mogelijk om de Bijnieren te verlichten. Als u problemen heeft om in Slaap te vallen, probeer dan s’Avonds wat Magnesium in te nemen. Als dit niet helpt, kan Melatonine in kleinere doses, nuttig zijn.

Alcohol, Energiedranken, Koffie, Zoetigheden en Snelle Koolhydraten moeten volledig worden geschrapt uit het Voedings en Dranken Schema. Deze Voedingsmiddelen verzuren de Darmen en benadelen de Bijnieren door de Bloedsuikerspiegel omhoog te laten schieten en de daaropvolgende Bloedsuikercrash te veroorzaken. De Bijnieren moeten dit dan compenseren, wat ook de verlichting van de Bijnieren tegenwerkt.

Lichte Sportoefeningen en een beetje beweging in de frisse lucht zijn zeer bevorderlijk voor Bijnier Vermoeidheid en verminderen Stress. Het Lichaam wordt voorzien van Zuurstof, en de Bloedsomloop wordt versterkt. Bovendien wordt met de gematigde beweging de Insulinespiegel en de Bloedsuikerspiegel genormaliseerd. Evenals de Schildklierhormonen en Cortisol niveaus.

Belangrijk is ook de ondersteuning met de nodige Micronutriënten, Mineralen en Vitaminen. Vitamine B5, Vitamine C, Vitamine E en Vitamine D3 zijn essentieel. Echter, in Hogere doses. Vitamine B5 kan veilig worden ingenomen tot 1500 mg. Vitamine C zelfs tot 3000 mg per dag.

Ook is een Hormonale ondersteuning in de vorm van DHEA, Progesteron en Pregnenolon vaak erg nuttig. De Status in de Urine of in het Speeksel moet echter hier worden geklaard worden voordat een inname wordt gepland.

Persoonlijk helpt Cytozyme AD Mij, een Hormoonvrij Bijnierextract en Phytocortal N, een Homeopathisch middel voor de Bijnier stimulatie. Zoethoutthee werkt ook zeer goed.

Helaas wordt te vaak en vroegtijdig, Cortison voorgeschreven. Meestal in de vorm van Hydrocortison of Prednisolon. Cortisone kan de Bijnieren te verlichten, maar heeft vaak het gevolg dat de Bijnieren hun Functie zo ver afsluiten, dat na de stopzetting van Cortisone, de Functie van de Bijnier niet wordt hervat en men is dan vaak levenslang afhankelijk van kunstmatige Cortisone.

Bij Mij Persoonlijk heeft geen enkele vorm van Cortison geholpen. Noch Hydrocortison, noch Prednison of Prednisolon. Integendeel – al mijn Klachten werden alleen maar erger. Ook hebben alle andere Patiënten die Ik ken, meer problemen gehad met Cortison dan een voordeel. Een opname van Cortisonen was alleen mogelijk met een kleine truc. Ik heb Phytocortal N vervangen door Cortisone in deze delicate fase. Op deze manier konden de Bijnieren worden gestimuleerd en gelukkig konden ze hun Functie hervatten.

Bij Bijnier Vermoeidheid moet je begrijpen, dat minder vaak meer is. En het niets helpt om alle Micronutriënten en Hormonen in overvloed toe te voegen, in de hoop dat de Bijnier Vermoeidheid snel verdwijnt. Nogmaals, het Magische woord is “Geduld”! Alleen met een constante behandeling en de Naleving van een onschadelijke Levenswijze kunt u naar uw bestemming komen.


Update in Mijn Persoonlijke zaak: April 2015

Cortisol-dagprofiel

Er is iets veranderd. Na bijna 2 1/2 maand van Consistente Dieetverandering en de omzetting in Natuurlijke Schildklierhormonen (Acella NP-Schildklier), heeft de laatste Speekseltest Mij van Mijn sokken geslagen!

Voor het eerst in acht jaar van alle vergeefse pogingen stijgt uiteindelijk het Cortisolgehalte en beginnen de Bijnieren eindelijk met hun werk of herstellen ze. En dat, natuurlijk, precies op het moment dat ik mijn Arts kon overtuigen om opnieuw Hydrocortison te schrijven.

Aangezien het Profiel nu veel beter is, maar nog niet echt goed, zal Ik de Hydrocortison opnieuw proberen voor de ondersteuning en Ik zal daarna opnieuw Rapporteren.


Update in Mijn Persoonlijke zaak: November 2015

Cortisol-dagprofiel

Mijn huidige Cortisol Speeksel profiel is net aangekomen. Het nemen van Hydrocortison gedurende 7 Maanden heeft een kleine verbetering van de Waarden bewerkstelligd, maar alleen in een Minimum bereik. Cortisolspiegels stegen licht bij de Tweede en laatste Metingen, maar helaas was de Hydrocortison niet in staat om veel meer te doen.

Mijn Maximale Hydrocortison-dosis was tijdelijk 35 mg / Dag. De laatste 3 1/2 Maanden heb ik geëxperimenteerd met Doseringen tussen 7,5 en 15 mg. Uiteindelijk ging Mij alleen maar slechter, en ik heb de HC niet meer goed getolereerd. Gelukkig heeft dit met de Hulp van Phytocortal N, Cytozyme AD, Adrenal Caps en veel Luscious Root Tea ook gefunctioneerd

Maar Ik ben erg blij, dat de rechte lijn van Nul van het Cortisolprofiel uit oktober 2014 iets anders is geworden. De ochtend Cortisolpiek ontbreekt echter nog steeds. Om probleemloos Schildklier Varkens Hormonen te kunnen verdragen.

Zo gaat het dus eerstmaal verder met Alternatieve Middelen en vooral de verandering in het Dieet (De afstand van Suiker, alle Granen, Aardappelen en Rijst) … Over Drie Maanden zullen we dan verder zien hoe het loopt.

Image source:

 • bijnier-vermoeidheid-zf-cortisol-1: © Ghazi-Michael Ayed
 • bijnier-vermoeidheid-zf-cortisol-2: © Ghazi-Michael Ayed
 • bijnier-vermoeidheid-zf-cortisol-3: © Ghazi-Michael Ayed
 • bijnieruitputting: © Gernot Krautberger – Fotolia.com