29 Veelgestelde Vragen und Antwoorden over Hashimoto Thyroïditis

 1. Wat is Hashimoto’s Thyroïditis ?
 2. Wat is een Auto-immuunziekte ?
 3. Is Hashimoto een Hypothyroïdie ?
 4. Welke vormen van Hashimoto zijn er ?
 5. Sinds wanneer kennen we de Hashimoto Thyroiditis ?
 6. Hoe vaak komt deze Ziekte voor ?
 7. Hoe wordt deze Ziekte ontdekt ?
 8. Hoe kan ik een beginnende Hypothyroïdie herkennen ?
 9. Hoe herken ik een begin van Hyperfunctie van de Schildklier ?
 10. Wanneer verandert mijn Hormoonbehoefte ?
 11. Is de Hashimoto Geneesbaar ?
 12. Wat is een Endocrinoloog ?
 13. Waar moet ik op letten bij het bezoeken van een Arts ?
 14. Mag ik Immunostimulant-Medicatie innemen ?
 15. Is deze Ziekte Besmettelijk ?
 16. Mag ik Gevaccineerd worden ?
 17. Mag ik Sigaretten roken ?
 18. Mag ik naar de Sauna ?
 19. Mag ik Bloed doneren ?
 20. Mag ik Sporten ?
 21. Krijg ik een Zwaar Gehandicapte kaart met Hashimoto ?
 22. Kan ik met Hashimoto vervroegd met Pensioen gaan ?
 23. Wat is een Struma ?
 24. Hoe groot is een Gezonde Schildklier ?
 25. Welke Schildkliermedicijnen zijn beschikbaar ?
 26. Waar moet ik op letten bij het plannen van een Zwangerschap ?
 27. Welke Bloedwaarden moet ik laten controleren tijdens de Zwangerschap ?
 28. Hoe beïnvloedt Hashimoto’s Thyroiditis het Kind ?
 29. Kan Hashimoto’s Thyroïditis worden geërfd ?

Wat is Hashimoto Thyroiditis ?

Hashimoto’s Thyroïditis is een Auto-immune Schildklier ontsteking die na de Japanse Dr. Hakaru Hashimoto (1881-1934) werd vernoemd. Deze Ziekte wordt veroorzaakt door bepaalde Auto-Immuunprocessen. Het wordt ook wel Chronische Lymfatische Thyroïditis of Auto-immune Thyroiditis genoemd.

Hakaru Hashimoto was een Japanse Patholoog en Chirurg in Japan en ontdekte de Auto-immuneThyroiditis. Hij beschreef het als een Ziekte die voornamelijk Vrouwen in de Menopauze treft.Tegenwoordig weten we dan ook, dat Vrouwen van alle Leeftijden kunnen worden getroffen. Zelfs Mannen en Kinderen blijven niet voor deze ziekte bespaard.

Wat is een Auto-immuunziekte ?

Bij een Auto-immuunziekte is het altijd zo dat het Lichaam zichzelf aanvalt vanwege een misleidend Immuunrespons. Bij Hashimoto’s Thyroïditis,wordt de Schildklier als gevolg van ontregeling van het immuunsysteem, na verloop van tijd aangevallen en afgebroken.

Is een Hashimoto een Hypothyroïdie ?

Hashimoto is geen Traag werkende Schildklier. De Hypothyroïdie is slechts een gevolg, of een Symptoom van deze Ziekte, die wordt veroorzaakt door het Feit dat de Schildklier steeds kleiner wordt, in de loop van de Ziekte. En op een bepaald moment niet langer de Noodzakelijke Hormonen kan produceren. Dit leidt op de Lange Termijn onvermijdelijk tot een permanente Hyperthyroïdie.

Welke vormen van Hashimoto zijn er ?

In de huidige Conventionele Geneeskunde zijn twee vormen van Hashimoto’s Thyroïditis bekend. De Atrofische vorm, waarin de Schildklier kleiner wordt naarmate de ziekte vordert. En de Hypertrofische vorm, waarin de Schildklier gestaag groeit in de loop van de tijd (Struma). Beide vormen van Hashimoto leiden onvermijdelijk tot Hypothyroïdie.

Hoe lang kennen we Hashimoto’s Thyroïditis ?

De ontdekker van Hashimoto’s Thyroïditis, Hakaru Hashimoto, Publiceerde in 1912 zijn ontdekking: “Struma Lymphomatosa”. Een vergrote Schildklier met Lymfomateuze infiltratie, geassocieerd met Hypofunctie van de Schildklier. De Publicatie vond plaats in een Medisch Tijdschrift in Duitsland. Later werd deze Ziekte naar hem vernoemd.

Hoe vaak komt deze ziekte voor ?

De Frequentie van Hashimoto’s Thyroïditis is ongeveer rond 10% van de Totale bevolking. Waarmee het Werelds meest voorkomende Auto-immuunziekte bij Mensen is.

Hoe wordt deze ziekte ontdekt ?

Een van de essentiële maatstaven voor de Diagnose is de Bloedafname met bepaling van de Vrije Schildklierhormonen fT3 en fT4, de TSH en de Schildklier Antilichamen. Bovendien zijn een Scan en een Echografie van de Schildklier door de Arts onvermijdelijk. Zie voor meer informatie over een Diagnose: Hashimoto correct diagnosticeren.

Hoe kan ik een beginnende Hypothyroïdie herkennen ?

Een te trage Schildklier wordt gekenmerkt door zijn Typische Symptomen. Deze omvatten: Ernstige vermoeidheid, Zwakte, Constipatie, Gewichtstoename, Broos Haar en Nagels, Haaruitval, Bleke Huid, Depressieve stemmingen, Lusteloosheid en Slaapstoornissen. Gedetailleerde Informatie over de Symptomen van Hypothyroïdie vindt u onder: De Typische Symptomen van Hypothyroïdie.

Hoe herken ik een beginnende Hyperfunctie van de Schildklier ?

Hyperthyroïdie wordt vaak herkend door Klassieke Symptomen zoals Gewichtsverlies, Rusteloosheid, Nervositeit, Diarree, Zweten, Trillende Handen, Hoge Hartslag, Hartkloppingen en Prikkelbaarheid. Zie: Symptomen van Hyperthyroïdie. voor meer gedetailleerde informatie over de Typische Symptomen van Hyperthyroïdie.

Wanneer verandert mijn Hormoonbehoefte ?

De behoefte aan Schildklierhormonen kan in veel situaties veranderen. De verandering van Seizoenen of Temperaturen kunnen al verschillende doseringen vereisen. Maar ook Sport, Leeftijd, Zwangerschap en Gewichtsveranderingen door Diëten of Sporten. Als u zich in de Winter slechter voelt dan in de Zomer, of als u begint te Trainen en de kracht afneemt, moet u altijd de Schildklierhormonen opnieuw laten bepalen om de Dosering te corrigeren.

Is de Hashimoto Geneesbaar ?

Directe Hashimoto Thyroïditis is niet te genezen. Echter, behandeling met L-Thyroxine en andereSchildklierpreparaten kunnen een redelijk symptoomvrij leven bereiken bij veel Patiënten. Maarlange niet bij alle Patiënten. Ze moeten de bijbehorende bouwplaatsen in het Lichaambehandelen, zoals Tekorten aan Voedingsstoffen, niet-ontdekte Voedselintoleranties, HPU,Candida en een, onjuist Dieet, om zich weer beter te voelen.

Wat is een Endocrinoloog ?

Endocrinologen zijn Artsen die zich bezighouden met de verschillende Hormonale Systemen in het Lichaam. Ze hebben een aanvullende Endocriene Training en zijn Gespecialiseerd in Aandoeningen van de Hormoonproducerende Organen.

Waar moet ik op letten bij het bezoeken van een Arts ?

Het is belangrijk dat u Uw Bloedresultaten laat overhandigen en deze zorgvuldig archiveert. Alleen dan is een latere Schildklierinstelling permanent mogelijk en kan het verloop van de Instelling altijd worden opgezocht en weergegeven. Ook moeten alle verzamelde Bevindingen en Medische Rapporten in een aparte map worden bewaard. Het is ook handig als u van tevoren uw Vragen noteert en deze meebrengt naar het Artsbezoek. Vanwege de Nervositeit van het bezoeken van een Arts, gebeurt het Vaak dat Belangrijke Vragen worden vergeten.

Mag ik Immunostimulant Medicatie innemen ?

Geneesmiddelen die het Immuunsysteem stimuleren, moeten worden vermeden bij Hashimoto’s Thyroïditis. Deze omvatten Echinacea, Rode Zonnehoed en Thymuspreparaten. Omdat het Immuunsysteem sowieso al overmatig werkt bij Hashimoto Patiënten, bestaat de mogelijkheid op een verhoogde productie van Schildklierantistoffen. Hierdoor zou de Ziekte sneller verlopen.

Is deze ziekte besmettelijk ?

Hashimoto’s Thyroïditis is niet besmettelijk. Geen Lichaamscontact noch Bloedinfusies. Alleen bij een Beenmergtransplantatie bestaat er een Infectie risico.

Mag ik Gevaccineerd worden ?

Dat hangt van de ernst van de Ziekte af. Kortom, bescherming tegen Griep of andere Ziekten met behulp van Vaccins zouden nuttig zijn, vooral als het Immuunsysteem hoe dan ook al verminderd is. Door het Immuunsysteem te verstoren lopen Hashimoto-Patiënten een groter risico op het oplopen van een Besmettelijke Ziekte. In dit opzicht kan het nuttig zijn om gevaccineerd te worden bij een milde vorm van Hashimoto’s Thyroïditis.

Als Hashimoto’s Thyroïditis ernstig is, wordt het niet aanbevolen om te Vaccineren. Omdat Vaccinatie altijd een uitdaging zijn, voor het verminderde Immuunsysteem en de uiteindelijke impact ervan onduidelijk zou zijn. Daarom moet een Vaccin altijd zorgvuldig worden afgewogen met de behandelend Arts.

Mag ik Sigaretten roken ?

Het roken van Sigaretten heeft een zeer Negatief effect op het ziekteverloop van Hashimoto’s Thyroïditis. Omdat het roken van Sigaretten, het Immuunsysteem aantast en onderdrukt. Ook zijn de Behandelings maatregelen bij Rokers meestal slechter.

Mag ik naar de Sauna ?

Het hangt volledig af van de Algemene toestand van de Patiënt zelf. Als de Patiënt nog niet correct, hormonaal ingesteld is en een Hypofunction heeft, kan het zijn dat de Bloedsomloop door de sauna verzwakt wordt. Daarom moet je bij het eerste Saunabezoek altijd worden vergezeld door een metgezel.

Aan de andere kant, als de Patiënt geen Symptomen heeft in de Sauna en ook Hormonaal goed is ingesteld. Spreekt er niets tegen een Saunabezoek, dit bevordert de Lichaamseigen ontgifting en versterkt het Immuunsysteem. Het belangrijkste is dat de Patiënt zich comfortabel voelt in de Sauna. Sauna Sessies boven de Limiet van 15 Minuten worden echter niet aanbevolen.

Mag ik Bloed doneren ?

Hashimoto-patiënten mogen hun Bloed niet doneren voor andermans Transfusie. Omdat de Antilichamen in hun Bloed aan andere mensen kunnen worden overgedragen. Voor Wetenschappelijke doeleinden is Bloeddonatie natuurlijk toegestaan.

Mag ik Sporten ?

Regelmatige, bescheiden oefeningen hebben een Positief effect op het Lichaam en interfereren niet met de Ziekte van Hashimoto. Overmatige Sport aan de andere kant, betekent voor het Lichaam veel stress en is niet bevorderlijk voor de Ziekte. Dit geldt ook voor de Fase van volledige Vrijheid van Klachten. Aangezien veel Hashimoto Patiënten ook lijden aan een Bijniervermoeidheid, verslechteren Extreme Sporten de constante afgifte van Cortisol en zorgt voor verdere Klachten. Het is belangrijk om zijn Persoonlijke Bewegingslimietoptezoeken en deze niet te overschrijden indien mogelijk.

Krijg ik een zwaar Gehandicapten kaart met Hashimoto ?

U kunt een aanvraag voor een Handicap indienen bij de bevoegde Rijksdienst. Je moet echter wel problemen verwachten van de autoriteiten, aangezien de erkenning van bepaalde Gezondheidsproblemen in de context van een Auto-immuunziekte individueel wordt beoordeeld. En de koppigheid van de Autoriteiten bekend is in dergelijke gevallen. In elk geval is een Schriftelijke verklaring van de behandelend Arts of een Specialist voor Hashimoto, altijd nuttig bij de Aanvraging van een Ernstig Gehandicapten kaart.

Kan ik met Hashimoto vervroegd met Pensioen gaan ?

Als er “Slechts” een Hashimoto-thyroïditis aanwezig is, wordt een Pensioenaanvraag in Duitsland meestal afgewezen. Zelfs als deze Ziekte leidt tot een blijvende beperking,en het onvermogen om te werken bestaat. Echter in gevallen waarin Hashimoto wordt geassocieerd met andere Auto-immuunziekten, kan een Pensioenregeling vrij positief verlopen.

Wat is een Struma ?

Een Struma is een Pathologische vergroting van de Schildklier. Deze term is echter niet beperkt tot Auto-Immuunziekten. Een Struma is geen Diagnose, maar slechts een beschrijving van een te grote Schildklier. Vaak ontwikkelt zich een Struma bij een langdurig Jodiumtekort. Maar ook Auto-immuunziekten kunnen een Struma ontwikkelen. Een Struma van een bepaalde grootte, drukt op het omliggende weefsel, wat zich als aanvoelt een Brok in de Keel.

Hoe groot is een gezonde Schildklier ?

De grootte van de Schildklier wordt altijd gegeven als Volume in Milliliters. In een Echografie kan de Arts de Schildklier Meten en het Volume berekenen. Het Schildkliervolume hangt van verschillende factoren af. Geslacht, Leeftijd en Lengte spelen hier een beslissende rol. Kinderen tussen 4-14 Jaar hebben meestal een Schildkliervolume van: 3-10 ml. Volwassen Vrouwen echter rond de: 13-18 ml en Mannen zijn meestal rond de: 15-25 ml.

Welke Schildkliermedicijnen zijn beschikbaar ?

Op het gebied van Synthetische Schildklierhormonen zijn de volgende bereidingen beschikbaar in Duitsland:

T4-Preparaten

 • Euthyrox® 25µg / 50µg / 75µg / 88µg / 100µg / 112µg / 137µg / 150µg / 175µg / 200µg / 300µg
 • L-Thyroxin® Henning® 25µg / 50µg / 75µg / 100µg / 150µg / 175µg / 200µg / 300µg
 • Berlthyrox® 50µg / 100µg / 150µg
 • Eferox® 25µg / 50µg / 75µg / 100µg / 125µg / 150µg / 175µg
 • L-Thyroxin® Henning® depot enthält 1mg Levothyroxinnatrium
 • L-Thyrox® Hexal® 25µg / 50µg / 75µg / 88µg / 100µg / 112µg / 125µg / 137,5µg / 150µg / 175µg / 200µg
 • L-Thyroxin beta® 25µg / 50µg / 75µg / 100µg / 125µg / 150µg / 175µg
 • L-Thyroxin HF® 50µg / 75µg / 100µg / 125µg
 • L-Thyroxin Aristo® 25µg / 50µg / 75µg / 100µg / 125µg / 150µg
 • L-Thyroxin ratiopharm® 50µg / 100µg
 • L-Thyroxin Hexal® 88µg / 112µg
 • L-Thyroxin AL® 50µg /10 µg

T3-Preparaten

 • Thybon® 20µg / 100µg
 • Trijodthyronin® BC 50µg

T3 + T4 Combi Preparaten

 • Novothyral® /Novothyral75® Verhouding 5:1, in de Dosering 100µg T4 + 20µg T3 / 75µg T4 + 15µg T3 verkrijgbaar
 • Prothyrid® in verhouding 10:1, in de Dosering 100µg T4 + 10µg T3 verkrijgbaar

Naast de Synthetische Hormonen zijn er ook Natuurlijke Schildklierhormonen beschikbaar die worden gewonnen uit de Schildklieren van Varkens of Runderen. Deze zijn meestal veel beter compatibel en Effectief. Ik zal hier binnenkort Verschillende Fabrikanten toevoegen.

Waar moet ik op letten bij het Plannen van een Zwangerschap ?

Een Zwangerschap is waarschijnlijker, als de Schildklier correct is ingesteld. De Rijping van een Eicel wordt namelijk verstoord door een te Hoog of een te Laag Schildklierniveau. Daarom moeten de Schildklierniveaus binnen het Normale bereik liggen, zodat niets een Zwangerschap in de weg kan staan.

Welke Bloedwaarden moet ik controleren tijdens de Zwangerschap ?

De belangrijkste Parameters zijn de Vrije Schildklierniveaus fT3, fT4 en de TSH. Deze moeten elke 4 Weken tijdens de Zwangerschap worden gecontroleerd om eventuele Noodzakelijke Dosisaanpassingen mogelijk te maken, aangezien de Hormoonbehoefte tijdens de Zwangerschap aanzienlijk kan toenemen.

Zelfs Na de Zwangerschap moeten deze Waarden in het oog worden gehouden, omdat de behoefte aan Hormonen afneemt en de Dosis Schildklierhormonen weer moet worden aangepast. Ook moeten de TSH-Receptor Antistoffen Niveaus regelmatig worden bepaald. Als deze Antilichamen toenemen, moet het Kind nauwlettend in de gaten worden gehouden. Door middel van Echografie en Hartgeluidsopnamen.

Hoe beïnvloedt Hashimoto’s Thyroiditis het Kind ?

Een aanhoudende Hypothyroïdie van de Moeder, kan leiden tot een verminderde Intelligentie van het Kind. Aanhoudende Maternale Schildklier Hyperfunctie kan leiden tot Miskramen, Misvormingen en Falen

Kan Hashimoto’s Thyroïditis worden geërfd ?

De mogelijkheid om Hashimoto’s Thyroïditis te vererven aan het Kind is, niet noodzakelijk de regel. Maar Vrouwen die aan meerdere Auto-immuunziekten lijden, hebben echter een grotere kans om te vererven.