Vitamine C | De sterke Radicaalvanger uit Natuurlijke en Kunstmatige Bron

Overal waar je maar kijkt, krijg je het in overvloed – Vitamine C. Of het nu in de Supermarkt, in De Drogisterij of in de Apotheek is, Het Wonder-Vitamine die erg nuttig is voor Verkoudheid en een van de bekendste Vitaminen ooit is, is overal aanwezig is.

Maar welke Vitamine C – product is het beste? Wat is echt goed, en houdt ook zijn belofte in. En wat is een klassieke blunder? De Verschillen zijn erg groot en serieus. Het is veilig om te zeggen dat Vitamine C niet gelijk Vitamine C is.

Je moet het van dichterbij bekijken en zorgvuldig de producten kiezen, anders doe je Jezelf, je Lichaam en vooral je gezondheid er geen Speciale gunst mee.

Waar in het Lichaam is Vitamine C nodig ?

 • Voor de Vorming van Carnitine en Galzuren uit Cholesterol
 • Voor snelle Wondgenezing
 • In de productie van Signaalstoffen
 • Het verbetert de Opname van Ijzer
 • Het reguleert en versterkt het Immuunsysteem
 • Het is Onmisbaar bij de vorming van Hormonen en Neurotransmitters
 • Het is een sterke Radicaalvanger (Antioxidant)
 • Het is betrokken bij de Productie van Collageen en dus erg belangrijk voor de Botten, Kraakbeen en Bindweefsel
 • Het Beschermt samen met Vitamine E, de Cellen van het lichaam tegen Schade

Symptomen van een Vitamine C Tekort

Een vitamine C tekort (Scheurbuik) kan een verscheidenheid aan Symptomen bij de Mens veroorzaken en andere Tekorten aan Vitamines en Opname problemen teweegbrengen. Als Vitamine C in het Lichaam ontbreekt, kan er nauwelijks Collageen worden aangemaakt. Hierdoor kan het Bindweefsel niet goed worden Opgebouwd. Daarom hebben Mensen met een Vitamine C tekort vaak:

 • Bloedend tandvlees, Gingivitis en Losse tanden
 • Vermoeidheid, zwakte en Gebrek aan Energie
 • Slechte Wondgenezing, Blauwe plekken en Bloeduitstortingen
 • Gewrichtspijn, Stijve Spieren
 • Prikkelbaarheid, Depressieve Stemmingen en Stemmingswisselingen
 • Bleke of Grijs gele Huidskleur
 • Gevoeligheid voor Infecties
 • Vergrote Lever
 • Geestelijke Veranderingen zoals Melancholie, Onverschilligheid en Algemene Kwalen

Het Ascorbinezuur

Vitamine C heeft enorme Verschillen in Kwaliteit. Niet alleen in Termen van de hoeveelheid Vitamines in het Product, maar ook in Termen van Hoe het Product is gemaakt.

In de 1930er Jaren waren Onderzoekers in staat om de Kostbare Vitamine C uit de Paprika te halen. Dat was een Doorbraak, maar de Onderzoekers wilden natuurlijk meer en begonnen een manier te verzinnen om Vitamine C in enorme hoeveelheden te Produceren. Op deze manier werd het Ascorbinezuur ontwikkeld, en is het vandaag helaas nog steeds in ieders mond,in dubbele zin bedoeld.

In het midden van de 1930er Jaren slaagde Nobelprijswinnaar, Tadeus Reichstein en zijn Collega Andreas Grüssner erin, een Kunstmatig Gesynthetiseerde Vitamine C te Produceren met behulp van de Reichstein Synthese. Dit was een poging om de toenmalige veel voorkomende Vitamine C – Gebrek Scheurbuik onder Controle te houden.

Tegenwoordig is vitamine C in Overvloed. De Varianten van bereidingen zijn volkomen ondoorzichtig geworden voor ons Leken, en dagelijks komen er meer bij. Vitamine C is niet gelijk Vitamine C, dus Consumenten moeten vandaag zeker het van dichterbij bekijken als ze iets goeds voor hun Lichaam willen doen, in plaats van het te schaden.

Ruw weg zou men de Vitamine C – Preparaten die momenteel op de Markt verkrijgbaar zijn, kunnen indelen in de volgende Categorieën:

 • Kunstmatige of absoluut Synthetische Enkelvoudige Preparaten
 • Kunstmatige Multi-Preparaten Combinaties die Vitamine C bevatten
 • Natuurlijke Preparaten die de Geëxtraheerde Vitamine C als een Actieve stof bevatten
 • Natuurlijke Preparaten die de Geëxtraheerde Vitamine C als een Actieve stof bevatten EN ook de zogenaamde Precursoren en Bijbehorende Stoffen (Bioflavonoïden)
 • Combinaties van Kunstmatige en Natuurlijke Actieve Stoffen

Reeds bij deze verdeling wordt men als Consument achterdochtig en bedachtzaam. Welk product is het beste? Wat zijn de voor- en nadelen van Kunstmatige producten? Het is niet zo eenvoudig, en de Verschillen zijn groot.

Natuurlijke Vitamine C of Toch eerder Kunstmatig ?

Vitamine C als wordt nergens alleen en geïsoleerd in het Wild gevonden. Vitamine C in Natuurlijke vorm komt altijd met de geschikte Primaire, en Tussengelegen Stadia (bioflavonoïden). Het geheel wordt meestal Gecombineerd met verschillende Sporenelementen, Mineralen en Micronutriënten. Dit alles in combinatie zorgt voor een optimale Opname in het Lichaam en een goede interactie van de Voedingsstoffen.

Kunstmatige Productie is eerder zo dat de combinatie van stof A en stof B het doorgeven tot, Stof C. Dit vereist Natuurlijk bepaalde Technische Eisen, maar in feite loopt het proces niet anders af. Een geïsoleerde stof, heeft altijd het Nadeel dat deze de zogenaamde “Bio Beschikbaarheid” tegemoet moet komen, dat wil zeggen, de mogelijkheid deze ook te kunnen verbruiken. Op Kunstmatig Gesynthetiseerde varianten van Vitamine C, maar het niet heel bescheiden uitvalt want het zeer slecht door het menselijk lichaam kan worden opgenomen.

En dit is het Serieuze verschil: Voedsel en Vitamines moeten beschikbaar zijn voor het Lichaam. Hoe eenvoudiger, des te beter. Afhankelijk van de Gezondheidstoestand, Leeftijd of Lichamelijke conditie is niet ieder Mens in staat om Vitamines gemakkelijk te verbruiken uit de Voeding of Voedingssupplementen, en deze om te zetten in de Actieve vormen. Voedingssupplementen moeten daarom zo Actief en van Hoge Kwaliteit mogelijk zijn.

Bovendien is het Nadeel van de Kunstmatige Vitamine C – dat deze ook nog diverse Kleurstoffen, Smaakstoffen en Conserveermiddelen bevatten. Dit schrikt veel Consumenten af, en is niet precies de Biologische beschikbaarheid van de Vitamine.

Biologische beschikbaarheid – Hoe goed kan het Lichaam de Vitamine opnemen ?

De Biologische beschikbaarheid en werkzaamheid van Natuurlijke Vitamine C – Bronnen, is tot nu toe onbereikbaar. Het Vitamine C gehalte valt in de meeste Vruchten en Voedingsmiddelen meestal veel minder uitgesproken uit dan in de kunstmatige supplementen.

De Ascorbinezuur zelf, is in principe zeer snel beschikbaar, maar het is ook net zo snel uitgescheiden. Als u een Hogere dosis in een keer inneemt. Daarom moeten Hogere doses Vitamine C het best over de Dag worden verdeeld.

Er is echter ook in de Kunstmatige Vitamine C – het vermogen om de Biologische varianten te verhogen. Dit werkt heel effectief met Ascorbinezuur Verbindingen. Ascorbinezuur wordt bijvoorbeeld gecombineerd met Magnesium,Calcium of Natrium.

Dergelijke Verbindingen zijn dan Zuur gebufferd, Basisch en hebben verschillende Voordelen. Enerzijds profiteert men van een Hogere persistentie in het Lichaam, wat resulteert in een betere absorptie van Vitaminen. Anderzijds minimaliseert het dergelijke verbindingen zoals, De Irritatie van Tanden, Slijmvliezen, en de Maag.

Een andere manier om de Beschikbaarheid van de Vitamine te verhogen, is de variant met een achterstand. Hierbij wordt de Vitamine C langzaam vrij, en verdeeld in kleine hoeveelheden gedurende de Dag, waardoor betere Absorptie ontstaat. Dit Systeem heeft zich redelijk goed in de afgelopen jaren doorgezet en onder verschillende namen, zoals Time-release en Vertraagde afgifte, te vinden.

Dus het loont zich om de verschillende Vitamine C – Varianten te vergelijken. Als u tenminste niet uw Geld uit het raam wilt gooien, en je jouw lichaam iets goeds wilt doen.

Het is belangrijk om altijd eerst te kijken naar de Ingrediënten van alle Producten, en dan ze te vergelijken en vooraf kennis te verzamelen. Ongeveer kan Men zeggen dat bij Vitamine C, het Natuurlijke Voedingssupplement , de Kunstmatige Varianten ver vooruit is, en de vaak hogere prijs zich zeker betaald maakt.

Image source:

 • vitamine-c: © Christian Jung - Fotolia.com